După ce a analizat sistemic tratamentele controversate care nu au fost mai eficace decât medicamentele placebo, un cercetător a declarat că homeopatia este o " fundătură terapeutică".
Profesorul Paul Glasziou, academician în medicina bazată pe dovezi de la Universitatea Bond, din Australia, a fost conducătorul unui grup de lucru de la Consiliul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale din Australia. Grupul a fost angajat în revizuirea rezultatelor a 176 de studii despre homeopatie şi au stabilit dacă tratamentul este valid.
Au fost cercetate un total de 57 de analize sistematice, care conţin 176 de studii individuale, axate pe 68 condiţii de sănătate diferite. Rezultatul a fost că homeopatia nu este cu nimic mai eficace decât placebo sau altceva.
Homeopatia este o doctrină terapeutică bazată pe administrarea în doze foarte mici a substanţelor care, în doze mari, ”ar provoca” simptomele bolii respective. Homeopatia este o medicină alternativă bazată pe ideea de diluare a unei substanţe în apă. Potrivit NHS: „Practicanţii cred că cu cât o substanţă este diluată în acest fel, aceasta obţine o mai mare putere de a trata simptomele. Multe remedii homeopatice constau în diluarea substanţelor în apă, care au fost diluate de atât de multe ori până când nu mai rămâne nici cea mai mică parte din substanţa iniţială”
Revizuirea a constatat ”că nici un efect convingător nu a fost înregistrat dincolo de placebo”, iar concluzia a fost: „nu există nici o dovadă de încredere a cercetătorilor care afirmă că homeopatia este eficace pentru tratamentul unei game largi de condiţii de sănătate”.
Elaborând articole medicale pentru blogul British Medical Journal, profesorul Glasziou scrie: „Ca responsabil al grupului de lucru care a produs raportul, am fost pur şi simplu uşurat că drumul anevoios de analiză şi sintetiză a probelor a dus la un rezultat. Am început studiul cu o „atitudine de nu ştiu”, curioşi dacă acest tratament ar putea lucra vreodată … dar am pierdut interesul după ce am observat că după 57 de analize sistematice, care conţineau 176 studii individuale nu au fost observat nici un efect convingător vizibile dincolo de placebo”
„După toate acestea pot să înţeleg numai că Samuel Hahnemann, fondatorul homeopatiei, a fost nemulţumit de starea cabinetelor medicale din secolul XVIII şi a încercat să găsească o alternativă mai bună, iar homeopatia a ajuns o fundătură terapeutică”, a declarat Paul Glasziou.
În Marea Britanie, două spitale oferă tratament homeopatic.